binance vanilla options nedir

 binance vanilla options nedir


Opsiyon Sözleşmeleri nedir?

(1) Seçenekler, belirli bir zamanda bir şey yapma hakkına sahip olmak olarak açıklanabilir. Bir Opsiyon Sözleşmesine sahip olan kişi, gelecekte belirli bir zamanda belirli bir eylemi gerçekleştirme hakkına sahiptir. Opsiyonu (Alıcı) sona erme tarihine kadar elinde bulunduran bir kullanıcı, bu hakkını kullanmak (Olumlu) veya bu hakkından vazgeçmek (Olumsuz) arasında seçim yapabilir. Bir Opsiyon Satıcısı, Alıcı ile eşleşmekle yükümlüdür.

Arama Seçenekleri: Belirli bir maldan belirli bir miktar, belirli bir fiyattan, gelecekte belirli bir süre içinde satın alabilirsiniz.

Satım Opsiyonları: Belirli bir miktardaki bir emtianın belirli bir miktarını, gelecekte belirli bir süre içerisinde belirli bir fiyattan satabilirsiniz.

(2) Seçenekler'in temel unsurları

Terim Tanımı

Dayanak Varlık Opsiyon Sözleşmesinde şart koşulduğu şekilde almayı veya satmayı kabul ettiğiniz teminat. Bir BTC/USDT opsiyonunun dayanak varlığı BTC/USDT'dir.

Dönüşüm Oranı Bir Opsiyon Sözleşmesi, dayanak varlığın belirli bir miktarını alma veya satma hakkı verir.

Kullanım Süresi Alıcının Opsiyon Sözleşmesinde belirtilen hakkını kullanabileceği zamandır.

Kullanım Fiyatı Opsiyon Sözleşmesinin bir varlığın alınabileceğini veya satılabileceğini öngördüğü fiyat.

Alıştırma Miktarı Elde tutulan Opsiyon Sözleşmesi sayısına bağlı olarak, uygulama miktarı = elde tutulan sözleşme sayısı.

Seçenekler Yön Arama Seçenekleri vs. Satım Seçenekleri.

Avrupa Opsiyonları Kullanım sırasında, Opsiyon Sahibi, satın alma veya satma hakkını kullanmayı seçebilir.

Amerikan Opsiyonları Opsiyon Sahibi, opsiyonları kullanım zamanına kadar herhangi bir zamanda kullanmayı seçebilir.

Prim Bu, Opsiyon Alıcısı tarafından Opsiyon Sözleşmesini satın almak için ödenen miktardır.

Alıştırma Seçenek Alıcısının haklarını kullanmayı seçtiği süreç.

Opsiyon Kullanım Fiyatı ile dayanak varlığın fiyatı arasındaki ilişkiye bağlı olarak, Opsiyonlar üç kategoriye ayrılabilir: Parada, Parada ve Parada.

Seçenekler Sözleşme Yönü


Kullanım fiyatı = S. Dayanak varlık (token) fiyatı = P.


Opsiyon Sözleşme Sınıflandırması

Arama seçenekleri

P > S


Paranın içinde

P < S


Paranın dışında

P = S


parada

Put Seçenekleri


P > S


Paranın dışında

P < S


Paranın içinde

P = S


parada

Vade sonunda, Seçenek Sahibi Alice, Bob'a satış yaparak Seçenekleri kullanmayı seçerse:

Arama Seçenekleri: Belirli bir malın belirli bir miktarı, gelecekte belirli bir zamanda, belirli bir fiyattan satın alınabilir.

Satım Opsiyonları: Belirli bir miktardaki bir emtia gelecekte belirli bir zamanda belirli bir fiyattan satılabilir.

Bu senaryoda, Alice ve Bob'un Seçenekler'i kullanabilmeleri için uygun miktarda varlık hazırlamaları gerekir. Bu nedenle, Seçeneklerin uygulanabileceği iki yol vardır:

Yöntem Tanımı

Fiziki Uzlaştırma Varlığın sözleşmede belirtilen tutarda alınıp satılabilmesi için önce Alice ve Bob ilgili varlıkları hazırlamak zorundadır. İşlemin tamamlanabilmesi için fiziki varlıkların hazırlanması gerektiğinden buna Fiziki Uzlaştırma adı verilir.

Nakit Uzlaşma Alice, Seçenek Sahibidir, bu nedenle yalnızca Alice'in Seçenekleri kullanması faydalıdır. Burada Alice, gerçekte hiçbir şey satın almadan veya satmadan fiyat farkına dayalı olarak Bob'dan doğrudan kar elde eder.

(3) Seçeneklerin Açıklaması

Kar ile Alım ve Satış Opsiyonları arasındaki ilişkiyi açıklamanın en kolay yolu nedir?

BTC/USDT'nin şu anda 8000$'dan işlem gördüğünü ve Seçenek Sözleşmesinin, sahibine gelecekte 8000$'lık bir fiyattan BTC/USDT alma veya satma hakkı verdiğini varsayalım.

Alice, Bob'dan bir Opsiyon Sözleşmesi satın alır;

(a) BTC/USDT'nin fiyatı yükselmeye devam ederse, fiyat ne kadar yükselirse yükselsin, Alice'in sözleşme sona erdiğinde 8000$ fiyattan BTC/USDT satın alma hakkı vardır. Bu nedenle, BTC/USDT'nin fiyatı ne kadar yükselirse, Alice o kadar fazla kar eder.

(a) BTC/USDT'nin fiyatı düşmeye devam ederse, fiyat ne kadar düşerse düşsün, Alice'in sözleşme sona erdiğinde 8000$'dan BTC/USDT satma hakkı vardır. Bu nedenle, BTC/USDT'nin fiyatı ne kadar düşerse, Alice o kadar fazla kar elde eder.

Bu nedenle, bir Emtianın fiyatı arttıkça Alım Opsiyonunda elde edilebilecek kar miktarı artarken, bir emtia fiyatı düştükçe Satım Opsiyonunda elde edilebilecek kar miktarı artar.

Alice, yalnızca kar elde edebiliyorsa Seçenekleri kullanmayı seçecektir. BTC/USDT'nin fiyatı 7000$'a düşerse ve Alice'in kullanım fiyatı 8000$ olan bir Çağrı Opsiyonu varsa, o zaman Alice Opsiyonları kullanmayı seçerse para kaybeder. Bu nedenle, bunun yerine Seçeneklerden vazgeçmeyi seçecektir.

Alice, Bob'dan kâr ediyor. Binance Options'ın nakit ödeme yöntemini kullandığını unutmamak önemlidir, bu nedenle Bob'un Seçenekleri kullanabilmesi için yalnızca Alice'e fiyat farkını ödemesi gerekir.

Vanilya Seçenekleri Sözleşme Detayları

Tüm Binance Vanilya Opsiyon Sözleşmeleri USDT cinsinden fiyatlandırılır ve ödenir. Bu izin

Kullanıcıların, Seçenekler satın alırken veya düzenlerken doğrudan alıcı veya satıcı olarak hareket etmelerini sağlar. Opsiyon Alıcıları, Opsiyonları daha sonraki bir tarihte kullanmayı tercih edebileceğinden, Opsiyon Satıcısının bu arada teminatları dondurması gerekir. Bu, Opsiyon Alıcısının Opsiyonları kullanmaya gittiğinde herhangi bir sorunla karşılaşmamasını sağlar.

Satıcı için kâr, Seçeneklerin maliyetinden gelir. Örneğin, bir Opsiyon satın aldıktan sonra dayanak varlığın son fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki fark nedeniyle elde tutularak elde edilecek herhangi bir kâr yoksa, Alıcı opsiyonları kullanma hakkından vazgeçmeyi seçecektir. Opsiyon Satıcısının herhangi bir ekstra ücret ödemesine gerek kalmayacak ve teminat satıcıya iade edilecektir.

Sözleşme adı: BTC-210326-19000-C

[Sözleşme adı yorumu]: "Temelde duran varlık-son kullanma süresi-alıştırma fiyat türü"

Dayanak Varlık BTC

Bitiş Zamanı 2021-03-26 16:00:00 (UTC+8, 16:00 ayarlanan son kullanma zamanıdır)

Kullanım Fiyatı 19000

Seçenekler Stil C (Çağrı Seçenekleri), P (Put Seçenekleri)

[Diğer Seçenekler Sözleşme Parametreleri]

Sözleşme Türü Avrupa Opsiyonları

Değerleme Birimi USDT

Asgari Sözleşme Bedeli 0.01 USDT

Sözleşme Oranı Bir sözleşme, dayanak varlığı XXX miktarında alma veya satma hakkını temsil eder.

Alım Satım Süresi Varlığın, alıştırma zamanına kadar piyasaya çıktığı zamandır. Ticaret 7/24 devam ediyor.

Uzlaştırma Yöntemi Nakit Uzlaşma

Uzlaşma Fiyatı Hesaplama Yöntemi Platform tarafından endekslenen vade bitiminden 1 saat önceki işlem fiyatının aritmetik ortalamasıdır.

İndeks Bileşenleri ve Ağırlıkları Bkz. İndeks Açıklama

[Seçenek Satıcıları için Kriterler]

Sözleşme Adı BTC-210326-19000-C

Minimum Sipariş Marj Oranı %10

Marj Varlık USDT

Sipariş marjı Oranı %15


    Binance Opsiyon Sözleşme Analizi

    Opsiyon sözleşmelerinin sağladığı hakların eşitsiz doğası nedeniyle, hakkı seçen kişi her zaman opsiyon alıcısı olacaktır ve satıcı ilgili yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

    Opsiyon işleminin tamamlanması sürecinde sadece alıcının prim ödemesi gerekir. Opsiyon satıcısı, opsiyonların daha sonra sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak için yeterli marjı sağlamaktan sorumludur.

    Opsiyonlardan elde edilen gelir sınırsızdır çünkü kâr, dayanak varlığın fiyatı ile Kullanım Fiyatı arasındaki farktan gelir. Kullanım Fiyatının sözleşme başlamadan önce belirlenmesi ve dayanak varlığın fiyatının belirsiz olması durumunda, bir sözleşme satın almanın potansiyel kârı sınırsızdır. Bu nedenle, Opsiyon Satıcısı yeterli teminat sağlamak zorundadır. Yeterli teminat sağlanmadığı takdirde, Opsiyon Satıcısı zorunlu tasfiyeye uğrayacak ve tüm teminatlarını kaybedecektir.

    Bir Opsiyon Alıcısı olarak, Opsiyonların verdiği haktan vazgeçmeye karar verebilirsiniz, bu nedenle alıcının en büyük kaybı prim ödemek zorunda kalır.


Alıcı: Sınırsız kâr, en büyük zarar primdir.

Satıcı: En büyük kâr, prim, sınırsız zarardır.


    Binance şeffaf bir fiyat teklifi yöntemi kullanır, böylece tüm kullanıcılar Seçenekler alıp satmaya katılabilir ve fiyat teklifi vermekte özgürdür.

    T-tipi Opsiyonlarla ilgili olarak Binance, çeşitli Opsiyon kombinasyonları sunar. Bu, farklı primler/sona erme süreleri olan Seçenek Sözleşmeleri sağlar. Tüm Seçenekler belirli bir sıraya göre düzenlendiğinde dev bir T harfi gibi görünürler. Bu nedenle bu tür bir teklif modelini kullanan Seçeneklere T Tipi Seçenekler denir.

    Opsiyon Satıcıları %100 teminat sağlamak zorunda değildir, bu da fonlarını kullanmalarını çok daha kolay hale getirir. Bu arada, risk kontrol sistemi, karşı taraf tasfiyesi ve zorunlu tasfiye yoluyla satıcının elindeki varlıkları otomatik olarak azaltmak ve böylece kullanıcıların pozisyonlarının piyasa üzerindeki etkisini mümkün olduğunca azaltmak için Opsiyon Satıcıları tarafından tutulan tüm pozisyonları izler.

    Binance Options üzerindeki satıcı teminatı çapraz teminat modelini kullanır, bu nedenle Seçenekler hesabındaki tüm varlıklar Satıcılar için teminat olarak kullanılır. Zorunlu tasfiye tetiklendiğinde, Satıcı, Seçenekler hesabındaki tüm varlıkları kaybedecektir.


Binance Vanilya Opsiyonları Sözleşmesi Nasıl Çalışır?


Seçenekler Hesap Yapısı

Binance, her kullanıcı için ayrı bir Seçenek hesabı tasarlamıştır. Bu hesap, alım satım ve takas para birimi olarak USDT'yi kullanır.

Binance Options hesapları, kullanıcıların Spot hesaplarına ve Spot hesaplarından varlık aktarmalarına olanak tanır. USDT, kullanıcının Spot hesabından Seçenek hesabına veya Seçenek hesabından Spot hesabına aktarılabilir.

Seçenekler Hesap Anahtar Kelime Tanımları:

Hesap Sermayesi

Hesap öz sermayesi = Hesap bakiyesi + Gerçekleşmemiş kar ve zarar (Satıcı) + Pozisyon değeri (Alıcı).

Hesap bakiyesi = Aktarılan toplam tutar − Aktarılan toplam tutar + Gerçekleşen kar ve zarar − Toplam ücretler.

Pozisyon değeri (Alıcı) = Pozisyon sayısı (Alıcı) × Seçenekler fiyatı işaretler.

Opsiyon İşareti Fiyatı Bir Opsiyon Sözleşmesinin karşılaştırma fiyatı. Seçenek İşareti Fiyatı, BS formülü kullanılarak türetilir.

Emir Marjı Emirler beklerken dondurulan, kapatılmamış işlemler için marj.

Pozisyon Marjı (Satıcı) Opsiyon Sözleşmeleri düzenlemek ve satmak için marj.

Gerçekleşmemiş Kar/Zarar

Gerçekleşmemiş Kar/zarar = (Seçenekler fiyatı işaretler – Ortalama pozisyon fiyatı) × Pozisyon sayısı.

Burada pozisyon sayısı negatif olabilir (Satıcı).

Sürdürme Marjı Hesap öz sermayesi, sürdürme marjının altına düşerse, Seçenekler pozisyonu zorunlu tasfiyeye (Satıcı) uğrayacaktır.

Mevcut Mevcut = Maks [Min (öz sermaye, hesap bakiyesi) – Pozisyon Marjı – Emir Marjı, 0].

Seçenekler İşaretle Fiyat

Opsiyon İşareti Fiyatı, pozisyon Marjı ve gerçekleşmemiş kar/zarar kullanılarak hesaplanan, risk kontrol sistemi tarafından rapor edilen Opsiyonların değeridir. Opsiyon İşareti Fiyatı, risk kontrol sisteminde kullanılır ve mevcut zamanda Opsiyon Sözleşmesinin makul teorik fiyatı olarak kabul edilebilir.

Ücret Hesaplama

Seçenek ücretlerinin iki bölümü vardır: işlem ücreti ve uygulama ücreti.

İşlem ücreti işlemden sonra tahsil edilecektir.

Primler tek yönlüdür, bu nedenle, Seçenekler kullanıldığında alıcının karı > 0 ise, alıcı bir ücret ödeyecektir.


    İşlem ücreti = Endeks fiyatı × İşlem ücreti oranı.

    Egzersiz ücreti = Egzersiz fiyatı × Egzersiz ücreti oranı.

    İşlem ücreti, işlem tutarının %10'unu aşamaz.

    Uygulama ücreti, Opsiyonların kullanılmasıyla elde edilen karın %10'unu aşamaz.


Her bir işlem için işlem ücretleri, emrin tamamlandığı andaki endeks fiyatına göre hesaplanır.

İşlem ücreti oranı:Temel değerin %0,03'ü

Alıştırma ücreti oranı : Temel değerin %0,1'i

Ticaret

Binance Vanilya Opsiyonları Avrupa tarzı Opsiyonlardır, bu nedenle alıcı, hakkını sona erme tarihine kadar kullanıp kullanmamayı seçemez. Başlangıç ​​zamanından Opsiyonların kullanıldığı zamana kadar, kullanıcı doğrudan alım veya satım yapabilir.

İşlem 1: Önce bir Opsiyon satın alın ve sonra onu satın. Burada bir sözleşme satın alıyor ve ardından başka bir kullanıcıya devrediyorsunuz (satıyorsunuz). Düşük al, yüksek sat. Fiyat farkı üzerinden kar elde edilir. Hak zaten devredilmiş (satılmış) olduğundan, Seçeneklerin daha sonra kullanılıp kullanılmaması önemli değildir.

Operasyon 2: Önce bir Opsiyon sat ve sonra geri al. Burada önce satıcı olarak hareket eder ve ardından Seçenekleri tekrar satın alırsınız. Satıcının yükümlülükleri de devredilir. Yüksekten sat, düşükten al. Fiyat farkı üzerinden kar elde edilir. Yükümlülük zaten devredilmiş (satın alınmış) olduğundan, Seçeneklerin daha sonra kullanılıp kullanılmadığı önemli değildir.

Pozisyon Açıklaması

Mevcut pozisyonların durumunu daha iyi gösterebilmek için, Opsiyon alımı ile açılan Opsiyon pozisyonları pozitif bir sayı olarak, çıplak satış ile açılan pozisyonlar ise negatif bir sayı olarak gösterilir.

Marj Açıklaması

Sipariş Marjı

Opsiyon Alıcısının, Opsiyon Sözleşmesi tarafından verilen hakka sahip olabilmesi için Opsiyonları satın almak için yeterli paraya sahip olması gerekir. Bu arada, Opsiyon Satıcısının, hakkın sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak için yeterli kaynağa sahip olması gerekir.


    Bir kullanıcı bir Opsiyon satın aldığında, satın alma işlemi kaldıraç kullanmayı veya fon ödünç almayı içermez. Bir Opsiyon satın alma işlemi bir Spot işlemdir – sadece Opsiyonları doğrudan satın almak için yeterli parayı sağlamanız gerekir.

    Bir kullanıcı satmak için bir Opsiyon Sözleşmesi düzenlemek istediğinde, bunu iki yoldan biriyle yapabilir:


Birincisi: Kullanıcının (Seçenekler satın alarak) açık bir Seçenek pozisyonu vardır ve esasen Seçenekler tarafından verilen hakkı devretmek olan Seçenekleri satar. Bu yön, Spot ticarettekiyle aynıdır.

İkincisi: Seçenek pozisyonuna sahip değilseniz, bir opsiyon sözleşmesi satabilirsiniz. Yani, bir Opsiyonu çıplak satabilirsiniz; bu, yükümlülüğü olan kişi olan Opsiyon Satıcısının, Opsiyonları marj üzerinden sattığı ve bu nedenle marj teminatını dondurması gerektiği anlamına gelir.

Bu nedenle, her işlem bazında bir kullanıcının işlem davranışını belirlemek ve kullanıcının fonlarını teminat olarak dondurmak gerekir.

Açmak için satın al Yok

Açmak için sat { Maksimum [ Endeks Fiyatı * %10 , Maksimum ( Endeks Fiyatı * %10 , Endeks Fiyatı *


%15 + OTM Tutarı ) + Seçeneğin İşaretleme Fiyatı - Emir Fiyatı ] + Ücret } * Emir Hacmi

Kapatmak için Al Maksimum【 0 ,( Emir Fiyatı + İşlem Ücreti )* Emir Hacmi - Emir Hacmi / Pozisyon Hacmi * Minimum ( Pozisyon Marjı(Cari Opsiyon) / Pozisyon Marjı(Tüm Pozisyonlar) * Teminat Bakiyesi , Pozisyon Marjı(Cari Opsiyon) ) 】

Kapatmak için sat Yok

OTM Çağrı Tutarı Seçeneği:Min ( Endeks Fiyatı - Kullanım Fiyatı, 0 )

Satış Opsiyonu OTM Miktarı:Min ( Kullanım Fiyatı - Endeks Fiyatı, 0 )

Pozisyon Marjı

Seçenek satın alırken, alıcı primi öder, bu nedenle Marj pozisyonu hakkında endişelenmelerine gerek yoktur.

Satıcı bir Satış-Açma işlemini tamamladıktan sonra, kısa pozisyon marjı, satıcının pozisyon Marjı olarak kullanılır.

Uzun Pozisyon Yok

Kısa Pozisyon { Maksimum [ Endeks Fiyatı * %10 , Endeks Fiyatı * %15 + OTM Tutarı ] + Opsiyonun İşaret Fiyatı } * Pozisyon Hacmi

Marjı Azalt

Bir kullanıcının Marj Bakiyesi, Azaltma Marjının altına düştüğünde, Otomatik Azaltma tetiklenir.

Uzun Pozisyon Yok

Kısa Pozisyon { Maksimum [ Endeks Fiyatı * %5 , Endeks Fiyatı * %7.5 + OTM Tutarı ] + Opsiyonun İşaret Fiyatı + Endeks Fiyatı * (İşlem Ücreti Oranı + %0.5)} * Pozisyon Hacmi

Bakım Marjı

Bakım Teminatı, bir kullanıcının Seçenekler hesabı için zorunlu tasfiyenin tetiklendiği Marj eşiğidir. Bir kullanıcının hesap öz sermayesi, Bakım Marjının altına düştüğünde, zorunlu tasfiye tetiklenir.

Uzun Pozisyon Yok

Kısa Pozisyon { Maksimum [ Endeks Fiyatı * %1,3 , Endeks Fiyatı * %2 + OTM Tutarı ] + Endeks Fiyatı * (İşlem Ücreti Oranı + %0,5)} * Pozisyon Tutarı

Egzersiz Seçenekleri

Opsiyonların Kullanılması, Opsiyon Alıcısının Opsiyon Sözleşmesine dayalı olarak bir hakkı kullanma kabiliyeti olarak da anılır. Alıcı, hakkını kullanıp kullanmamayı seçebilir ve Opsiyon Satıcısı, bu hakkı kullanmaya karar vermesi halinde Alıcı ile işbirliği yapmakla yükümlüdür.

Binance Options nakit ödemeyi kullanır. Opsiyon Alıcıları için, bir Opsiyonu kullandıktan sonra kar >0 ise, Opsiyon uygulandıktan sonra takas otomatik olarak gerçekleşir. Opsiyonların kullanılmasından elde edilen kar < 0 ise, Opsiyonlardan Alıcı adına otomatik olarak vazgeçilir. Bu işlem otomatik olarak tamamlanır ve ticarete katılan her kullanıcı için kar otomatik olarak hesaplanır.

Seçenekler Nasıl Kullanılır?


    Nihai öngörülen fiyat ≥ Kullanım fiyatıdır

    Arama seçenekleri


Alıcı: Kar > 0 ise, Seçenekler otomatik olarak uygulanır, uygulama ücreti düşülür ve Alıcı USDT alır.

Satıcı: Seçenekleri kullanmak için Alıcı ile işbirliği yapar. Alıcının karı düşülür ve kalan Teminat iade edilir.


    Put Seçenekleri


Alıcı: Kar < 0 ise, Opsiyonları kullanma hakkından vazgeçilir.

Satıcı: Tüm Marjlar iade edilir.


    Nihai öngörülen fiyat < Kullanım fiyatıdır

    Arama seçenekleri


Alıcı: Kar < 0 ise, Opsiyonları kullanma hakkından vazgeçilir.

Satıcı: Bu geçerli değildir.


    Put Seçenekleri


Alıcı: Kar > 0 ise, Seçenekler otomatik olarak uygulanır, uygulama ücreti düşülür ve Alıcı USDT alır.

Satıcı: Seçenekleri kullanmak için Alıcı ile işbirliği yapar. Alıcının karı düşülür ve kalan Teminat iade edilir.

Spot Endeksi

Satıcının marjını kullanma yeteneğini artırmak için Binance Options, Satıcıların %100 marj sağlamasını gerektirmez. Opsiyon Satıcılarının yeterli marjı olmayabilir veya Zorunlu Tasfiyeye tabi tutulabilir. Gerçekleşmemiş kar ve zarar, Zorunlu Tasfiyenin ana nedenidir. Bu nedenle, Gerçekleşmemiş kar ve zarar hesaplamalarının kesin olması özellikle önemli görünmektedir. Opsiyonlarda, Gerçekleşmemiş kar ve zarar, esas olarak bir Opsiyon pozisyonu açma maliyetinden ve İşaret Fiyatının hesaplanmasından gelir. Seçenek İşareti Fiyatı, Spot Endeks Fiyatı ve diğer parametreler kullanılarak hesaplanır. Bu nedenle Spot Endeksinin istikrarlı olması özellikle önemlidir.

Binance Opsiyon Sözleşmeleri için kullanılan Spot Fiyat Endeksi, Adil Spot Fiyat olarak kabul edilebilir. tarafından kullanılan Opsiyon Spot Fiyat Endeksi

Binance, USDT Marjlı Sürekli Vadeli İşlem Sözleşmesinin Fiyat Endeksi ile aynıdır. Endeks fiyatı, büyük pazarlardaki fiyatların ortalamasıdır ve Mark Fiyatının birincil bileşeni olan “Fiyat Endeksi”ni oluşturur.

Fiyat Endeksi, büyük Spot Piyasa Borsalarından, göreli hacimlerine göre ağırlıklandırılmış bir fiyat kovasıdır. USDT marjlı sözleşmeler için Fiyat Endeksi, Huobi, Bitterex, HitBTC, Gate.io, Bitmax, Poloniex, FTX, MXC'den alınan fiyatlardır.

Her USDT marjlı vadeli işlem sözleşmesi için Fiyat Endeksi referansları aşağıdaki gibidir:

Spot Borsaların kesintileri veya bağlantı sorunları sırasında zayıf piyasa performansını önlemek için ek korumalar vardır. Bu korumalar aşağıda listelenmiştir:


    Tek fiyat kaynağı sapması: Belirli bir borsanın son fiyatı, tüm fiyat kaynaklarının medyan fiyatından %5'ten fazla saptığında, ağırlıklandırma amacıyla döviz ağırlığı sıfıra ayarlanacaktır.

    Çoklu fiyat kaynağı sapması: 1'den fazla borsa %5'ten fazla sapma gösteriyorsa, tüm fiyatların medyan fiyatı bu nedenle


urces, ağırlıklı ortalama yerine indeks değeri olarak kullanılacaktır.

     Borsa Bağlantı Problemi: Eğer borsa için veri beslemesine ulaşamıyorsak ve bu borsada son 10 saniye içinde işlem güncellendiyse, son sonuçtan fiyat verisini alıp endeks hesaplaması için kullanabiliriz.


Bir borsa 10 saniye boyunca güncelleme yapmazsa, ağırlıklı ortalama hesaplanırken bu borsanın ağırlığı sıfır olacaktır.

Artık “Spot Fiyat” olarak kabul edilebilecek Fiyat Endeksini hesapladığımıza göre, tüm Gerçekleşmemiş PnL hesaplamaları için kullanılan İşaret Fiyatını hesaplamaya geçebiliriz. Realized PnL'nin halen yürütülen fiili piyasa fiyatlarına dayandığını unutmayın.